ORDU,2023-2024
1.
KÜNYE (NE?)
Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi 2018, 1(3), s.s. 108-124
TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜ VE BESLENME ALIŞKANLIKLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME
ÖZET
Dünya mutfakları içinde ilk üç mutfak arasında gösterilen Türk Mutfağı, geçmişten günümüze köklü bir kültürel değere sahip olan mutfaklardan biridir. Orta Asya’nın göçebe kültüründe yer alan et ve süt ürünleri ile şekillenen Türk Mutfağı, her dönem gelişerek ve çevresinden etkilenip farklı kültürlerin özellikleriyle birleşerek bugünkü zengin yemek kültürünü oluşturmuştur. Türk beslenme kültüründe yer alan geleneksel yiyecek ve içecekler beslenme alışkanlıklarının günümüz şartlarına göre değişmesi nedeniyle mutfak içindeki yerini zaman zaman kaybetse de, günümüzde yöresel ve geleneksel gıdalara olan ilgi tekrar artmaya başlamıştır. Bu çalışmada, Türk mutfak kültürünün genel özellikleri, Türk mutfağının Orta Asya’dan Cumhuriyet dönemine kadar olan süre içindeki değişim evreleri, Türk mutfağının kültürel çeşitliliğine etki eden faktörler ve tarihsel geçmişten bu zamana geleneksel yiyeceklerimizin günümüz beslenme alışkanlıklarındaki yerinden bahsedilmektedir. Türk mutfağı üzerine elde edilen bilgiler çerçevesinde ayrıntılı bir literatür çalışmasına yer verilmiştir.
Anahtar kelimeler: Türk mutfağı, Kültür, Geleneksel Gıdalar, Beslenme Alışkanlıklar
Kim?Ne Zaman?
Nerede?
Niçin?
Nasıl?(Yöntem)Sonuç
DesenEvren-ÖrneklemAraçAnaliz
Yasemin SOLMAZ
Dilek DÜLGER ALTINER
Türk mutfak kültürünün Orta Asyadan Cumhuriyet dönemine kadar olan değişim evrelerinin incelenmesi
.LİTERATÜR ÇALIŞMASI
.
Dilimizin zenginikleri projesi kapsamında Aralık ayı etkinliği Mehmet Akif Ersoy ve Sefahat olarak gerçekleştirildi. Emeği geçen öğretmen ve öğrencilerimize teşekkürler.