II. Benim Modam Tasarım Yarışması

II. Benim Modam Tasarım Yarışması

12.05.2021 752

II. BENİM MODAM TASARIM YARIŞMASI

 

 

 

Turgut Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Moda Tasarım Teknolojileri Bölümü olarak 2018 - 2019 yılında ikincisini düzenlediğimiz, katılımın tamamiyle gönüllülük esasına dayandığı "II. Benim Modam Tasarım Yarışması"na İstanbul genelinde 27 okuldan toplam 68 öğrenci katılmıştır (ARNAVUTKÖY  Şehit Demet Sezen ÇPAL, ATAŞEHİR  Mevlana MTAL, BAHÇELİEVLER  Kocasinan ÇPAL, BAHÇELİEVLER  Siyavuşpaşa MTAL, BAĞCILAR  Hikmet Nazif Kurşunoğlu MTAL, BAŞAKŞEHİR  Miktat Ağaoğlu ÇPAL, BEYKOZ  Çavuşbaşı MTAL, BEYKOZ  Boğaziçi MTAL, BEYOĞLU  Ayşe Ege ÇPAL, BEYOĞLU  İstanbul Ticaret Odası MTAL, BÜYÜKÇEKMECE  Doç. Dr. Burhan Bahriyeli MTAL, ESENLER  Turgut Reis MTAL, ESENYURT  Esenyurt TOKİ Ali Duran MTAL, GAZİOSMANPAŞA  Küçükköy MTAL, GÜNGÖREN  Cemil Meriç MTAL, KADIKÖY  Kadıköy MTAL, KARTAL  Kartal Sabiha Gökçen MTAL, KAĞITHANE  İHKİB Kağıthane MTAL, KÜÇÜKÇEKMECE  Eşref Bitlis MTAL, KÜÇÜKÇEKMECE  Nahit Menteşe MTAL, PENDİK  Melek Aknil ÇPAL, SULTANGAZİ  Sultangazi Nene Hatun MTAL, ŞİŞLİ  Nişantaşı Rüştü Uzel MTAL, TUZLA  Tuzla İMKB MTAL, ÜMRANİYE  Halide Edip MTAL, ÜSKÜDAR  Üsküdar İMKB MTAL, ÜSKÜDAR  Cumhuriyet MTAL). Tasarım, Kalıp hazırlama ve Uygulama kategorileri olmak üzere 3 farklı kategoride yeteneklerini sergileyen öğrenciler okullarını başarılı bir şekilde temsil etmişlerdir. 

 

 

Tasarım kategorisinde 22, Kalıp hazırlama kategorisinde 23 öğrenci, Uygulama kategorisinde 23 öğrenci yarışmaya katılmıştır. 

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törenimiz okul müdürümüz Sayın Ayşegül TURAN'ın açılış konuşmasıyla devam etmiştir. Bilgisayar ortamında çekilen kura ile gözetmen ve jüri üyeleri belirlenmiştir. Tasarım kategorisi için önceden belirlenmiş ve ayrı ayrı kapalı zarflara konulan temalar (okyanus, gökyüzü, günbatımı, tropikal) arasından bir tanesi tasarım kategorisi gözetmeni tarafından seçilmiş ve ilan edilmiştir. Kalıp hazırlama kategorisi için Gelişim Üniversitesi Moda Tasarım Bölümü öğretim üyeleri tarafından hazırlanarak kapalı zarf içinde teslim edilen dört farklı modelden bir tanesi kalıp hazırlama kategorisi gözetmeni tarafından seçilmiştir. Tasarım kategorisinde öğrencilerden, belirlenmiş olan tema ile ilgili tasarım yapmaları istenmiştir. Kalıp hazırlama kategorisinde MEGEP modüllerinde bulunan temel kadın pantolon kalıbı üzerine seçilmiş olan modeli uygulamaları istenmiştir. Uygulama kategorisi için önceden belirlenmiş ve okullarla paylaşılmış olan pantolon modelinin üretiminin gerçekleştirilmesi istenmiştir. Kumaşlar yarışma öncesinde yarışma komisyonu tarafından kesilmiş ve yarışmada kullanılan makineler (düz dikiş makinesi, overlok makinesi vb.) Demirbilek Makina tarafından önceden yarışma alanına kurularak hazır hale getirilmiştir. 

 

Öğrenciler yarışırken diğer katılımcılar için etkinlik alanında runner dikimi, nakış yapımı, tasarım, bilgisayarlı kalıp programı tanıtımı yapılırken konferans salonunda da okulların ve sponsor firmaların tanıtım videoları gösterilmiştir. 

 

Yarışmaların tamamlanmasının ardından jüri değerlendirmesi yapılmıştır. Ödül törenine geçmeden önce Turgut Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Moda Tasarım Teknolojileri Bölümü öğrenci ve öğretmenleri tarafından hazırlanan kısa defile gösterisi yapılmıştır. Defileye 10, 11 ve 12. sınıf öğrencilerinden 55 öğrenci yer almıştır. 

 

Sırasıyla Esenler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Sayın Güven PEHLİVAN, Demirbilek Makina Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Levent DEMİRBİLEK ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Sayın Serkan GÜR konuşmalarını yapmışlardır. 

 

Konuşmaların ardından katkılarından dolayı sponsor firmalara plaket verilmiştir. Dereceye giren öğrencilere de plaket ve ödülleri takdim edilmiştir. 

 

Demirbilek Makina, Gelişim Üniversitesi, Glengo Gerber Teknoloji, Anatomi Sanat Akademisi Resim Kursu, Alternatif Yayıncılık, Yavuz Tekstil ve Anka Tekstil sponsorluğunda düzenlenen yarışmada 9 okula toplam 12 adet ödül verilmiştir. Verilen ödüllerin dağılımı şu şekildedir: 

 

Tasarım kategorisi; 

1.'lik ödülü profesyonel boya seti ve %100 tasarım kursu bursu 

2.'lik ödülü profesyonel boya seti ve %75 tasarım kursu bursu 

3.'lük ödülü tasarım kitabı seti ve %50 tasarım kursu bursu 

Mansiyon ödülü tasarım kitabı seti ve %25 tasarım kursu bursu 

 

Kalıp hazırlama kategorisi; 

1.'lik ödülü profesyonel çizim seti ve %100 tasarım kursu bursu 

2.'lik ödülü prova mankeni ve %75 tasarım kursu bursu 

3.'lük ödülü kalıp hazırlama kitabı seti ve %50 tasarım kursu bursu 

Mansiyon ödülü kalıp hazırlama kitabı seti ve %25 tasarım kursu bursu 

 

Ayrıca kalıp hazırlama kategorisinde dereceye giren öğrencilere Glengo Gerber Teknoloji tarafından bilgisayar destekli kalıp hazırlama eğitimi verilecektir. 

 

Uygulama kategorisi; 

1.'lik ödülü dikiş makinesi ve %100 tasarım kursu bursu 

2.'lik ödülü prova mankeni ve %75 tasarım kursu bursu 

3.'lük ödülü kalıp hazırlama dikiş seti seti ve %50 tasarım kursu bursu 

Mansiyon ödülü kalıp mini dikiş seti ve %25 tasarım kursu bursu 

 

Yarışmaya katılan tüm öğrencilere Anatomi Sanat Akademisi Resim Kursu tarafından %25 tasarım kursu bursu verilmiştir. 

 

Yarışma sonunda yarışmaya katılan bütün öğrenci ve öğretmenlere katılım sertifikası ve Demirbilek Makina tarafından hazırlanmış olan mini dikiş seti hediye olarak verilmiştir. 

 

Dereceye giren öğrencilerin listesi: 

 

Tasarım kategorisi 

1.'si Gülcan K. (Turgut Reis MTAL - Esenler) 

2.'si Gamze B. (Küçükköy MTAL - Gaziosmanpaşa) 

3'sü Duygu A. (Kağıthane İHKİB MTAL - Kağıthane) 

Mansiyon Esra K. (Nişantaşı Rüştü Uzel MTAL - Şişli) 

 

Kalıp hazırlama kategorisi 

1.'si Elif G. (Hikmet Nazif Kurşunoğlu MTAL - Bağcılar) 

2.'si Esra D. (Eşref Bitlis MTAL - Küçükçekmece) 

3'sü Deryanur Ç. (Nişantaşı Rüştü Uzel MTAL - ŞİŞLİ) 

Mansiyon Melike İ. (Üsküdar İMKB MTAL - Üsküdar) 

 

Uygulama kategorisi 

1.'si Esra K. (Turgut Reis MTAL - Esenler) 

2.'si Songül Ç. (Nahit Menteşe MTAL - Küçükçekmece) 

3'sü Sedef S. (Halide Edip MTAL - Ümraniye) 

Mansiyon Sena Nur T. (Sabiha Gökçen MTAL - Kartal) 

 

12-05-202112-05-202112-05-202112-05-202112-05-202112-05-202112-05-202112-05-202112-05-202112-05-202112-05-202112-05-202112-05-202112-05-202112-05-202112-05-2021