Bilişim Teknolojileri Alanı

Bilişim Teknolojileri Alanı

Bilişim Teknolojileri Alanı 4 dalda olmak üzere eğitim verilmektedir. Okulumuzda ise 2 tane dal açılmış bulunmaktadır. Anadolu Meslek Programında Web Programcılığı Dalı, Anadolu Teknik Programında Veri Tabanı Programcılığı Dalı´dır.

21.02.2017 6668

 

Mezunlarımız kendi branşlarında; üniversiteye girişte ek puan alırlar.  Bilgisayar ile ilgili tüm alanda öğrenim gördükleri için iş bulma garantisi %100 dür. 12. sınıf laboratuvar uygulamalarını işletmelerde yapan öğrencilerimiz piyasa tecrübesi ve iş kültürünü de almaktadır.
 
Bilişim teknolojileri sektörü, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeni ile sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeni ile bilişim teknolojileri sektörü, stratejik bir sanayi olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle hızla küreselleşmekte olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır.

Bilişim Teknolojileri Alanı Çerçeve Programında; 
1. Bilgisayar Teknik Servisi, (Bu dal okulumumuzda bulunmamaktadır)
2. Veri Tabanı Programcılığı,
3. Web Programcılığı, 
4. Ağ İşletmenliği ve Siber Güvenlik (Bu dal okulumumuzda bulunmamaktadır)

  dalları yer almaktadır.
 
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANININ AMACI 

Bilişim Teknolojileri alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları ve bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandıran nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır. 
 
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI

1. BİLGİSAYAR TEKNİK SERVİSİ (Bu dal okulumumuzda bulunmamaktadır)

Tanımı:   Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılımı kurulumu, bakım ve arıza giderme işlemleri ve bilgisayar ile kontrol edilebilen sistemler kurmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı:   Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılımı kurulumu, arıza giderme ve kontrol sistemleri devreleri yapma yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

2. AĞ İŞLETMENLİĞİ VE SİBER GÜVENLİK (Bu dal okulumumuzda bulunmamaktadır)

Tanımı:   Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, ağ sistemlerinin kurulumu, yönetimi ve ağ ortamı üzerinde yaşanabilecek sorunlar, çözüm yolları ve geniş ağ sistemleri yönetimine yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı:   Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, ağ sistemlerinin kurulumu, yönetimi ve ağ ortamı üzerinde yaşanabilecek sorunlar, çözüm yolları, geniş ağ sistemleri için yönlendirme ve yönlendirme yönetimi yapma yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

3. VERİ TABANI PROGRAMCILIĞI

Tanımı:   Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, veri tabanı ve programlama dilinin kurulumu, veri tabanının oluşturulması ve yönetimi, yazılım geliştirme, hata giderme, bakım ve yedek almaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı:   Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, veri tabanı ve programlama dilinin kurulumu, veri tabanının oluşturulması ve yönetimi, yazılım geliştirme, hata giderme, bakım yapma, yedek alma yeterliklerine sahip teknik elemanlar yetiştirmek amaçlanmaktadır.

4. WEB PROGRAMCILIĞI

Tanımı:   Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım olarak kurulumu bilgilerinin yanında, web sayfası tasarımına ve programlama dilleri yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlanmasına yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı:   Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım olarak kurulumu bilgilerinin yanında web sayfası tasarımı ve programlama dilleri yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlama yeterliklerine sahip teknik elemanlar yetiştirmek, amaçlanmaktadır.
 


GİRİŞ KOŞULLARI 

Öğrencilerin sağlık durumu, Bilişim Teknolojileri alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.
Matematik ve fiziğe ilgili ve bu alanda başarılı, 
Şekil ilişkilerini görebilme yeteneği ve mantığı güçlü,
Sorumluluk sahibi ve dikkatli,
Ayrıntıya dikkat edebilen,
kimseler olmaları gerekir.
Yabancı dil bilgisi meslekte başarıyı artırıcı bir özelliktir.


İSTİHDAM ALANLARI 

Bilişim Teknolojileri alanından mezun olan öğrenciler, genellikle kapalı, temiz, bol ışıklı ve klimalı ortamlarda çalışırlar. Seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; 
1. Bilgisayar teknik servisi hizmeti veren bilgisayar firmalarında, kamu kurum ve kuruluşlarında, 
2. Ağ kurulum ve yönetimi hizmeti veren ya da bu hizmete ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler. Ağ yapılandırılması çalışmalarında tırmanma, eğilme, uzanma vb. hareketleri sıklıkla yaparlar, bina içinde veya dışında, tozlu kirli ortamlarla karşılaşırlar. 
3. Kullanıcı ara yüzüne sahip uygulama ve veri tabanı programları kullanımı ve yönetimi hizmeti veren ya da bu hizmetlere ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında, 
4. Web tasarımı hizmeti veren veya web ortamında çalışan etkileşimli programlar hazırlayan yazılım şirketlerinde ya da bu hizmetlere ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında vb.
yerlerde çalışabilirler. Herhangi bir bilgisayar firmasının bölge sorumluluğunda çalışıldığında, diğer illere, bölgelere gidileceğinden sıklıkla seyahat etmeleri gerekir. Çalışırken mühendisler, teknisyenler, operatörler, müşteriler ve diğer çalışanlarla iletişim halindedirler. 
 
EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMLARI VE DONANIMLARI

1. Program, mesleki ve teknik eğitim alanında diplomaya götüren ortaöğretim kurumları ile belge ve sertifika programlarının uygulandığı her tür ve derecedeki örgün ve yaygın meslekî ve teknik eğitim-öğretim kurumlarında uygulanmaktadır.
2. Programın uygulanabilmesi için Bilişim Teknolojisi alanı standart donanımları ve mesleklerin gerektirdiği ekipmanlar sağlanmaktadır. 
Bölümümüzde, 2 adet Bilgisayar Laboratuarı bulunmaktadır.
YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER

Program; geniş tabanlı ve modüler yapıda düzenlendiğinden, Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde yatay ve dikey geçişlere olanak sağlanır. 
1. Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir. 
2. Diploma almaya hak kazanan öğrenci, Bilişim Teknolojileri alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksek okuluna sınavsız geçiş yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diğer yüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilir.

BELGELENDİRME

1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir. 
2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir. 
3. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir. 
4. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 

Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır. 

MESLEKTE İLERLEME
(Buradaki bilgiler 2019 YKS kılavuzu ve 2019 DGS kılavuzundan derlenmiştir. İstemeden yapılan bir yanlışlık olma ihtimaline karşı osym.gov.tr adresinden bilgileri kontrol ediniz.)

 

 

 

 

Tablo 3C- Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu Mezunlarının Ek Puanları İle Yerleşebilecekleri Ön Lisans Programlar

 2017 yılından itibaren 2 yıllık bölümlere de sınavla yerleştirme yapılacaktır.

(2019 YKS - TABLO 2 ye göre)


ÖN LİSANS PROGRAMLARI
Alan Adı Sınav Türü
Basım ve Yayım Teknolojileri TYT

Bilgisayar Operatörlüğü

TYT

Bilgisayar Programcılığı

TYT
Bilgisayar Teknolojisi TYT
Bilgi Yönetimi TYT
Bilişim Güvenliği Teknolojisi TYT
Coğrafi Bilgi Sistemleri TYT

E-Ticaret ve Pazarlama

TYT
Grafik Tasarımı TYT
İnternet ve Ağ Teknolojileri TYT
Mobil Teknolojileri TYT
Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği TYT
Sahne Işık ve Ses Teknolojileri TYT
Web Tasarımı ve Kodlama TYT
Yeni Medya ve Gazetecilik TYT

 

ÖN LİSANS MEZUNİYET ALANLARINA GÖRE DİKEY GEÇİŞ YAPILABİLECEK LİSANS PROGRAMLARI

(2019 DGS- TABLO 2 ye göre)

ÖN LİSANS MEZUNİYET ALANLARINA GÖRE DİKEY GEÇİŞ YAPILABİLECEK LİSANS PROGRAMLARI
Bilgisayar Mühendisliği
Bilgisayar Bilimleri
Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği
Bilgisayar-Enformatik
Bilişim Sistemleri Mühendisliği
Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri
Endüstri Mühendisliği
Fizik
Fizik Mühendisliği
İstatistik
İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri
Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri
Matematik-Bilgisayar
Meteoroloji Mühendisliği
Uzay Mühendisliği
Yazılım Mühendisliği

 

 

 

 

TABLO 3B.1 Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının Alanları İle Aynı / Yakın Alanlardaki Lisans Programlar

 (2019 YKS verilerine göre)

 

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının aşağıda belirtilen alan/dallarından mezun olanlar karşılarında yer alan yükseköğretim lisans programlarına yerleştirilirken,yerleştirme puanları, OBP'nin 0,12 ile çarpılması ve puanlarına eklenmesi suretiyle elde edilecek; ayrıca, yerleştirme puanlarına OBP'nin 0,06 ile çarpılmasıyla eldeedilecek ek puanlar katılacaktır. Ek puan, 30.03.2012 tarihi itibarıyla bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya belirtilen tarih veöncesinde öğrenim görmekte olan öğrenciler için uygulanacaktır. İlgili ortaöğretim kurumuna bu tarihten sonra kayıt olan adaylar için uygulanmaz.

 

YAKIN ALANDAKİ LİSANS PROGRAMLARI
Yükseköğretim Lisans Programları PUAN TÜRÜ
Basım Teknolojileri (YO) SAY
Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri (YO) SAY
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği SAY
İşletme Bilgi Yönetimi (YO) EA
Yazılım Geliştirme (YO) SAY
Yönetim Bilişim Sistemleri (YO) EA

 

 

TABLO 3B.2 Teknoloji Fakültesi / Sanat ve Tasarım Fakültesi / Turizm Fakültesi Lisans Programları

 

 

Teknoloji Fakültelerinin / Sanat ve Tasarım Fakültelerinin / Turizm Fakültelerinin aşağıda yer alan lisans programlarının mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunları için ayrılan kontenjanlarına (M.T.O.K.), mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının aşağıda belirtilen alan/dallarından mezun olan adaylar öncelikli olarakyerleştirilecektir. Kontenjanların boş kalması durumunda diğer ortaöğretim kurumlarının diğer alan/dallarından mezun olan adaylar da tercih ettikleri takdirde bu kontenjanlarayerleştirileceklerdi

 

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BÖLÜMLERİ ( M.T.O.K)
Yükseköğretim Lisans Programlar Puan Türü
Adli Bilişim Mühendisliği (M.T.O.K.) SAY
Bilgisayar Mühendisliği (M.T.O.K.) SAY
Bilişim Sistemleri Mühendisliği (M.T.O.K.) SAY
Biyomedikal Mühendisliği (M.T.O.K.) SAY
Elektrik-Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.) SAY
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği (M.T.O.K.) SAY
Enerji Sistemleri Mühendisliği (M.T.O.K.) SAY
Yazılım Mühendisliği (M.T.O.K.) SAY

 

 

 



BURS, ÜCRET VE KREDİ DURUMU

Ortaöğrenim sürecinde 12. sınıf öğrencileri 3308 sayılı yasa gereği işletmelerde iş eğitimi almakta ve bu süre içerisinde asgari ücretin 1/3 oranında ücret almaktadırlar.
Mesleki eğitim süresince isteyen öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun sağlamış olduğu öğrenim kredisi ve yurt hizmetlerinden faydalanırlar. Vakıfların, kamu ve özel kurum ve kuruluşlarının sağladığı burslardan yararlanabilirler.
Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük illerde ders saatleri dışında özel şirketlere, kısa zamanda tamamlanması zorunlu projelerde destek verme konusunda part-time çalışma olanağı bulabilmektedirler.
Eğitim sonunda; kamu sektöründe çalışanlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre aylık alırlar. Ücretler kıdeme göre ve yıllık belirlenen oranlarda artış göstermektedir.
Özel şirketlerde çalışıldığında ücretler anlaşmalara göre belirlenmektedir. Genellikle ilk işe başlayışta asgari ücretin 1,5 - 2 katı civarında ücret alınmaktadır. Deneyimi olanlarda kazanç asgari ücretin 4-5 katına ulaşmaktadır.