Meslek Seçimi Süreci

22.03.2017 2881

22-03-2017




















Seçtiğimiz Meslek Yaşamımızda Neleri Etkiler?

►Gelir düzeyi

►Sosyal statü

►Özel yaşam ve sosyal ilişkiler

►Zamanı kullanma biçimi

►Kendimizi ifade etme, gerçekleştirme fırsatı 

 

Mesleğimizi Seçerken Nelerden Etkileniriz?

► Bireysel özellikler (ilgi, yetenek, değer, amaç, beklenti, kişilik özellikleri, fiziksel özellikler, bireyin kendisi ve mesleklerle ilgili algılamaları, mesleki olgunluk vb.)

► Sosyal özellikler (ailenin özellikleri, içinde yaşanılan kültürün mesleklere ve cinsiyete dayalı algılamaları, sosyal yapı, medya vb.)

► Politik, ekonomik, yasal ve sisteme ilişkin özellikler (ülkenin ekonomik yapısı, yasalar, eğitim ve sınav sistemleri, iş bulma olanakları vb.)

► Şans (sağlık koşulları, doğal olaylar, beklenmeyen durumlar vb.) 

 

Meslek Seçme Süreci

Mesleki gelişim sürecinizin en önemli aşamalarından birisi meslek seçimidir. Meslek seçiminizi ne kadar bilinçli yaparsanız iş hayatımızda da o kadar verimli, başarılı ve mutlu olursunuz. 

Seçtiğiniz meslekte;

  • Nasıl bir eğitime gerek olduğunu,
  • Sizi ne tür görev ve rollerin beklediğini,
  • Ne tür çalışma koşullarının olduğunu,
  • İş bulma olanaklarını,
  • Kazanç durumunu bilmeniz,

daha sağlıklı seçimler yapabilmenizi sağlar. 

Kişisel ve sosyal özelliklerimiz, içinde bulunduğumuz ülkenin politik ve ekonomik yapısı, eğitim sistemi, iş bulma olanakları ve bunlarla birlikte şans faktörü de meslek seçimimizde oldukça etkilidir.

 Meslek seçiminde göz önünde bulundurulması gereken hususlar;

a.    Mesleğimizi seçerken, yapmaktan hoşlandığımız etkinlikleri  ve bulunmayı  tercih ettiğimiz ortamları düşünmeliyiz.

 

► İnsanlarla yüz yüze  çalışmak mı istersiniz?

► Makinalar ve araçlarla mı çalışmak istersiniz?

► Kapalı ortamlarda, masa başında mı çalışmak istersiniz?

► Yalnız başınıza mı çalışmak istersiniz?

► Hareketli ya da sakin bir işte mi çalışmak istersiniz?

► Yoksa açık havada çalışmak mı  sizi mutlu eder?

 

Bu ve benzeri soruları kendimize sorarak kendimizi keşfetme yolculuğumuza daha hızlı devam edebiliriz.

 

b.    Mesleğimizi seçerken, ilgilerimizi, yapabildiklerimizi ve bir meslekte önemli gördüğümüz durumları göz önünde bulundurmalıyız. Bu süreçte seçeceğimiz mesleğin ne tür bir eğitim gerektirdiği ve iş bulma fırsatlarını da göz önünde bulundurmalıyız.

 

c.     Mesleki hedeflerimizi belirlerken ve çevremizdeki fırsatları değerlendirirken, hobilerinizi, katıldığınız eğitim etkinliklerini, kursları vb. konuları göz önünde bulundurmanız gerekir.

 

► Belki henüz çalışma deneyimine sahip değilsiniz, belki de çalışmaya uzun süre ara vermiş, işinizi kaybetmiş veya emekli olabilirsiniz. Farklı bir işle yeniden çalışma hayatına dönmek istiyorsanız, yeni beceriler kazanmanız gerekebilir.

 

► Sahip olduğunuz bir takım temel becerileri günlük hayatınızda farklı alanlarda kullanabilirsiniz. Örneğin, kişinin takı yapma hobisi soyut düşünme, yaratıcılık ve el becerisi gerektirirken, kişi bu beceriyi pastacılık alanında da kullanabilir.

 

► Üniversiteden yeni mezun olan bir gencin hiçbir iş deneyimi olmayabilir. Ancak, Üniversitede katıldığı sosyal kulüpler ona ekiple birlikte çalışma, sorumluluk alma, karar verme, problem çözme vb. beceriler kazandırabilir. Bu beceriler de gelecekteki iş yaşamında önemlidir.

 

 

► Daha önce yaptığınız işler, hobi ve serbest zaman uğraşlarınız, yaptığınız sporlar iş başvurularınızda avantaj sağlayabilir.