Sayısal Derslere Çalışılma Yöntemleri

22.02.2017 18599

Sayısal Dersler Nasıl Çalışılmalı?

 

 

Sözelcilerin nasıl çalışması gerektiğini anlattıktan sonra sıra Sayısalcılara geldi...

 

Her ders aynı çalışılmaz. Matematik´le diğer dersleri ayırmak taraftarıyım o yüzden izninizle.

 

Matematik, Geometri, Fizik ve Kimya

 

Sözel derslerin aksine Sayısal dersler ve özellikle Matematik, Geometri ve Fizik okunarak yapılabilen; okunarak anlaşılabilen dersler değildir. Dolayısıyla çalışma teknikleri, öğrenme teknikleri farklıdır.

 

Evet, sözeli kuvvetli olan, okuduğumu unutmuyorum diyen arkadaşlara matematik soru çözümlerini; fizik formüllerini paragraflar olarak yazdırdığım doğrudur lakin nihayetinde o da formüldür. Önemli olan nerede nasıl kullanılacağını bilmektir. Başlayalım!

 

Sayısal derslerde 2 şey önemlidir: 1) Bilgi, 2) Yaratıcılık

 

Bu ne demek? Sözelde bir sorunun cevabını bulmanın bir yolu varken Sayısalda bu yolların birden fazla olması demek. Önemli olanın sorulanı, sizden neyi istendiğini anlamak ve oraya doğru gidiş yollarından birini uygulamak demek. Bu da bizim önce bilmemiz demek, sonra uygulamayı öğrenmemiz demek ve o kadar çok uygulamamız ki artık kafamızın otomatiğe bağlaması demek.

 

Konu Çalışmak: Konuları sırasıyla öğrenmeye özen gösterin. Kitaplardaki sıralamaların bir sebebi var. Analitik geometri bilmeyen vektörü, vektörü bilmeyen Hız ve Kuvvet´i kavramakta zorlanır. En basitten, ilk konudan son konuya gidin. Sakın ola sakın "Amanın konular yetişmiyor!" diye telaşa düşüp de öndeki konu pekişmeden sonraki konuya geçmeyin. Bu sefer her ikisinden gelen soruyu kaçırırsınız.

 

Konu çalışırken öncelikle kitabınızı okuyun. Evet muhtemelen çok fazla şey anlamayabilirsiniz. Okuma sebebiniz terimlere aşina olmak. Formülde hangi harfin ne demek olduğunu biraz oturtmak.

 

Video İzlemek: Burada tek bahsettiğim ders anlatım videosu değil arkadaşlar. Deney videolarını da izlemek. Özellikle Fizik ve Kimya için bu önemli. Gerçekte yapıldığını gördüğünüz şeyleri problemde soru olarak geldiğinde algılamak daha kolaydır.

 

Not Çıkarmak: Sayısal derslerde not çıkarmanın özü şudur ki; formülleri ve nerede kullanıldığını yazın. Her harfin ne olduğunu yazın. Bilmeniz gereken önemli noktaları yazın. (Normal Koşullar, İdeal Koşullar nedir vb.) Bütün kitabı geçirmeyin, sadece lazım olduğunda bakmak için not çıkarıyorsunuz. Renkli kalem kullanmaktan kaçınmayın!

 

Ve en önemlisi: ÇİZİN!

 

Evet! Üşenmeyin ve özellikle Geometri-Fizik ve Kimyayı çizin! Şekilleri çizin, farklı noktaları, farklı bilgileri farklı kalemlerle yazın. Elinizin altında bir gönye hazır bulunsun. Evirip çevirecek inceleyeceksiniz o soruları.

 

Soru Çözmek: Sözelcilerde çalışmak soru çözmekten daha uzun sürer, Sayısalcılarda ise asıl çalışma Soru Çözerken başlar. Yalnız soru çözmek dediğimiz "yapabiliyorsam yapayım, yapamıyorsam yuvarlağa alayım." şeklinde olmayacak.

 

Öncelikle: Soru çözerken yanınızda bolca kağıt olacak. Hele ki Geometri çözerken mutlaka yapmanız gereken bu. Neden? Çünkü soruları kağıda yazacaksın sevgili sayısalcı arkadaşım.

 

Güzelce sorumuzu yazdık mı? Sorumuzun şeklini de renkli renkli çizdik mi? Çözmeye başlamıyoruz! Belki soru kolay, belki sen bunu hemen çözersin ama tut kendini; olayımız farklı.

 

Sorunun senden ne istediğini anladıktan sonra mümkünse kafandan, değilse aldığın notlardan, notlarda bulamadınsa kitaptan ve kitapta da yoksa Google´dan (Evet Google´dan) aradığımız bilgiyi buluyoruz ve sorunun altına yazıyoruz. Ne bilmen gerekiyorsa hepsini!

 

·         Formül mü lazım? Yaz.

·         Trigonometri mi lazım? Yaz.

·         Yer çekimi mi lazım? Yaz.

 

Sorunun hangi derse ait olduğunun önemi olmaksızın gerekli Matematik formülleri de yaz. Çarpanlara ayırma yapman gereken Fizik soruları çıkabilir. Ortalama almanı gerektiren Kimya soruları bolca vardır.

 

Gereken her şeyi yazdın mı? Şimdi sorunun verilerini de yaz kısaca henüz yazılı değilse ve yerine yerleştirip çöz.

İşlemleri ilk zamanlarda uzun tutmaktan asla kaçınma. Sonu selamet çünkü. Neyin nasıl kısaldığını zamanla, elin hızlandıkça fark edeceksin.

 

Çözüme giden 1´den fazla formül mü var? Her biriyle o soruyu baştan çöz. Neyi bulduğunu yanına yaz. Eminim ki derslerde hocanız 40 kere demiştir "BİRİMİNİ YANINA YAZ! BİRİMSİZ CEVAP KABUL ETMİYORUM!" diye. Dinleyin derim. O birimler ileride bir karışıyor ki! (Sadece LYS için konuşmuyorum, üniversitede daha pis karışıyor.)

 

 

***Geometri Notu: Geometri sorusunu birden fazla baştan çizmeye hazır olun. Soruyu tükenmez kalemle çizin ve soru üstündeki oynamalarınızı kurşun kalemle yapın. Oradan dik indirdin olmadı; şuradan kenarortay çeksen? Bu buraya eşitse, bu açı da buna eşitse...

Ayrıca Geometri sorularını çözerken sorunun dibine gömülmeyin. Soruya uzaktan bakın, şekli inceleyin, verilenleri inceleyin. Bu bana bir dershane hocamın öğüdüdür. "Geometri sorusunu dibinden bakarak çözemezsin." derdi. 10 sene oldu matematik dersi almayalı ve hala üçgen çözebiliyorum sayesinde. :) Soruyu evirip çevirin de... Düz bakınca görünmeyen eşitlik yan çevirince ayyuka çıkabilir.

 

***Fizik ve Kimya´da Not: Kafanızdan deney yapın! Aslında keşke konuyu çalışırken deney yapsanız; keşke bolca deney izleseniz. Yapabildiğiniz kadarını yapın ve aklınızdan da canlandırın! İki dişlinin nasıl çalıştığını; bir makaraya ağırlık bağlayınca ne olduğunu; yoğunluğu farklı sıvıları üst üste ekleyince ne olduğunu... Bir insanın en fazla ne uzunlukta bir pipetle kola içebileceğini hesaplayın mesela! Gidin suyla oynayın, buzla oynayın, su kaynatın, anneniz yemek yaparken izleyin! Kendiniz de makarna yapın! Benimle dalga geçenlere YGS 2016 kahve pişirme sorusunu hatırlatırım!

 

Yine aynı hocamın öğüdü: Soruda verilenler şekil üzerinde gösterilmiş olsa bile sen kontrol et, hepsini kendine göre bir daha işaretle. Bakarsın koymadıkları bir şey çıkar.

 

Bu yöntemle konu başı 30-50 soru yeter de artar bile ama soruların farklı türde, farklı şeyleri değişik şeyler vererek isteyen sorular olduğuna dikkat edin. Kısacası: Çeşit olsun çeşit.

 

 

Asıl Soru Çözmeler/Denemeler: Uzun uza yazma çözme evresini geçtik. Zurna artık zırt diyor. Bundan sonrası tamamen antreman. Soru çözüyoruz klasik. Yapamadıklarımızı ve boş bırakdıklarımızı görüp nerede eksiğimiz olduğunu çıkarıyoruz. Bu yapılamayan soruları bir yerde biriktirmiyorsanız biriktirin arkadaşlar. Sözelde cevaba anında bakılır ama Sayısalcı cevaba anında bakmamalı! Haftada bir bakın yapamadığınız sorularınıza. Eksik konu kendini belli edecektir. O konuya baştan bakıyoruz. Olmadı gidiyoruz soru türünün triğini öğretmene, arkadaşlara soruyoruz. Ama yok öyle "aaa ben bunu yapamadım, arkadaşlar bi bakar mısınız?!"

 

Denemelerde ise kural aynı!

 

Denemelerde süre olmak zorunda!

Denemelerde mola yok!

Denemelerde not alma yok!

Deneme sınav provası demek.

 

Dışarıda yaptığınız denemelerde her türlü sınav koşulu sağlanıyor ama yetmez. Özellikle Haziran ayında evde kendiniz de olabildiğince sınav koşulunca deneme çözmelisiniz. (Bir önceki yazıdaki ideal ortama kafayı takma kısmını okumanızı tavsiye ederim.)

 

Haziran ayına kadar tüm konuları bitirirseniz rahatsınız. Konular ne kadar erken biter, o kadar iyi; ki bu yöntemle emin olun çabuk bitecek!