Sözel Derslere Çalışma Yöntemleri

22.02.2017 16748

8 Madde İle Sözel Dersler Nasıl Daha Verimli Çalışılır

 

Sözel dersler her ne kadar dışarıdan bakıldığında kolay gibi gözükse de aslında öğrendiklerinizi sürekli aklınızda tutmaya çalıştığınız için fazlası ile zordur. Bu yüzden genelde sözel derslere çalışırken öğrenciler anlamamaktan değil unutmaktan şikayet ederler. Bizde bunun farkında olarak sizlere 

8 madde ile sözel dersler nasıl  daha verimli çalışılır onu anlattık.

Fakat her şeyden önce defalarca da belirttiğimiz gibi bir dersi en kolay nasıl çalışabileceğinizi en iyi kendinizi tanıyarak öğrenebilirsiniz. Yani kimi gördüklerini daha kolay anlarken kimi duyduklarını daha iyi anlar. Bu yüzden her şeyden önce sözel dersler nasıl çalışılır sorusuna değil acaba ben dersleri nasıl daha iyi anlarım sorusuna cevap vermeye çalışın. Veremeyenler de üzülmesin yazı sonuna kadar bir şeyler akıllarına gelecektir. Her neyse başlayalım.

1-) Hiç Bilmeyin

Sözel dersleri çalışırken öğrencilerin yaptığı en büyük hataların başında konulara biliyormuş gözü ile bakmaları geliyor. Mesela ufak bir örnekle açıklayalım. Tarihte 1. dünya savaşı konusuna çalışacaksınız ve hali ile daha önce okulda veya başka yerde konu hakkında onlarca şey duydunuz.Bu yüzdende konuyu biliyormuş gibi okuyorsunuz ve "evet evet böyle olmuştu" diye içinizden geçiriyorsunuz. Peki bu sağlıklı bir çalışmamı? Tabi ki cevap hayır. Bu şekilde çalışmaya başlamanız sadece üstü kapalı bir okumadan ibaret.Fakat tam tersine konuyu hiç bilmiyorum düşüncesi ile yaklaşmanız konuyu çok daha fazla önemsemenizi ve derinlemesine çalışmanızı sağlayacak. Bu yüzden en basit konu dahi olsa yaklaşırken hiçbir şey bilmiyor gibi yaklaşın ve detaylıca okuyun aksi taktirde konuyu önemsemeyeceksiniz.

2-) Ufak Bir Göz Gezdirin

Biraz bildiğiniz konular olduğu gibi hiç bilmediğiniz konularda olacaktır. Bu konulara çalışırken de ilk etapta kitabınızda konuya hızlıca bir göz atın. Konu başlıklarını okuyun, resimlerini inceleyin yani kısacası konu hakkında fikir edinmeye çalışın. Acaba burada neden bahsedecek sorusuna cevap arayın. Bu durum sizin az çok konuyu bilmenizi yani neye çalışacağınız hakkında fikir edinmenizi kısacası ön hazırlığınızı yapmanızı sağlayacak.

3-) Başlıyoruz

Sözel derslerin en güzel özelliği genellikle okuyarak anlayabiliyor olmanız. Bu yüzden iyi bir başlangıç için detaylıca konuyu okuyun. Önemli gördüğünüz yerlerin altını çizin veya bir yerlere not alın. Bu şekilde bir defa konuyu çalıştıktan sonra yapmanız gereken bilgiler tazeyken hemen gidip birkaç test çözmek ve yanlışlarınızı tespit etmek. Yanlışlarınızı tespit ettikten sonra konu anlatımlı kitabınızda daha önce bu kısımın altını çizmediyseniz çizin yada not alın. Ardından biraz dinlenin ve sıkıldıysanız başka bir derse bakın. Ama sıkılmadıysanız tekrardan kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

4-) Neler Öğrendiniz?

Konuya ne kadar hakimim sorusu ile kendinizi baş başa bırakma vakti. Temiz bir kağıdı önünüze koyup konu hakkında bildiklerinizi yazın. Daha sonra da kitaba göz gezdirerek varsa yanlışlarınızı ve notunuzda ki eksik kısımları düzeltin. Bu şekilde hem kendi kelimeleriniz ile not tutmuş hemde eksiklerinizi görmüş oldunuz. Bu notlar ileride tekrar için güzel olacaktır.

 

5-) Zamana Yayın

Sözel derslerin en büyük sorunu kolay öğrenildiği gibi kolay unutulması. Bu duruma engel olabilmek için ise yapabileceğiniz en güzel şeylerin başında konu çalışmanızı zamana yaymak geliyor.Yine ufak bir örnek üzerinden gidelim. Mesela bir konuyu bir günde çalıştınız ve elinizde ki kaynaklardan tüm sorularını çözdünüz. Peki, tekrar nerede? Bu durumda genelde öğrenciler "o kadar soru çözdüm, unutmam" psikolojisine giriyor ve birkaç hafta sonunda bilgilerini fazlası ile kaybediyorlar. Fakat bunun yerine konu testlerini haftalık zaman dilimlerine yaymak sizin için iyi bir tekrar olacaktır.

6-) Anlatın

Kimileri okuyarak öğrenmekten zevk alırken kimileri de anlatmaktan zevk alır. Eğer anlatmaktan zevk alanlardansanız dersleri çalışırken önce bir okuma ve ardından ayna karşısına geçerek ders anlatmak size iyi gelecek. Hatta bunu daha eğlenceli kılmak sizin elinizde. Mesela yakın bir arkadaşınıza, ailenizde ki kişilere dersi anlatarak hem öğrendiklerinizi pekiştirir hemde başkaların öğrenmesini sağlayabilirsiniz. (Beyin bedava !)

7-) 1-2 Kayıt !

Sözel derslerde tekrarın öneminin herkes farkında. Bunu biraz daha eğlenceli hale getirmekte sizin elinizde. Başta biraz saçma gelebilir ama kendi notlarınızı okurken ses kaydı yapın. Dışarıdan bakıldığında " saçmalama bu ne ya" gibi tepkiler vereceğinizin farkındayım fakat yaptığınızda oldukça keyifli olduğunu söyleyebilirim.

8-) Kodlayın

Eğitim sistemimizin genel sorunu ezbere dayalı olması maalesef. Özellikle bu durum sözel öğrencilerin canını daha fazla yakıyor çünkü hemen hemen her şeyi ezberlemek zorunda kalıyorsunuz. Fakat bazı şeyleri aklınızda kodlamanız size ezberlemekten çok daha kolay ve akılda kalıcı bir yol sunacaktır.  Örneğin 2. Mahmut Islahlarını ezberlerken şöyle bir yol izlenebilir.

Avrupa'ya ilk defa öğrenci gönderdi, bu öğrencilerle haberleşmek için posta teşkilatı kuruldu. Daha sonrada Avrupa'ya yollanan öğrenciler sayesinde Avrupa tarzında eğitim veren okullar açıldı buda halkın Avrupa sevgisini arttırdı ve Avrupa Tarzı Müzikleri serbest kaldı ve memurlara fes, pantolon, ceket giyme zorunluluğu getirildi.

Bu ufak bir örnek fakat hikaye şeklinde kodlamak çok daha akılda kalıcı kılıyor. Bunu hemen hemen her sözel derste uygulayabilirsiniz. Fakat kodlama yapacağım diyede kendinizi fazla yormayın. :)

8 madde ile sözel dersler nasıl daha verimli çalışılır sorusuna cevap verdik. Bu maddelerden özellikle ilk üçü herkesin kesinlikle uyması gereken kısım fakat sonrasında ki ses kaydı, birilerine anlatma gibi kısımlar kendi keyfinize kalmış kısımlar fakat dersleri eğlenceli hale getirmek ve öğrenmeyi kolaylaştırması adına tavsiye edilebilir maddeler.

HERKESE İYİ ÇALIŞMALAR J