YGS LYS´ye Çalışmaya Yeni Başlayanlar İçin 10 Tavsiye

22.03.2017 1639

Eğitim hayatımızın en önemli dönüm noktalarından biri olan YGS ve LYS'na çalışmaya karar verdiği halde hala konuya Fransız olanlardan ve aklında soru işareti olanlardansanız sizlere YGS ve LYS adına birbirinden değerli 10 tavsiyede bulunduk.

1-) Sadece Sınav

Yıllarca büyüklerinizin yaşadığı stresi, sıkıntıyı ve suratlarını tanınmayacak hala getiren sivilceleri gördünüz. Peki, tüm bunlar ne için? Sadece topu topu iki sınav için. Emin olan bugün onlara da bu durumdan bahsetseniz önünüzdekinin sadece bir sınavdan ibaret olduğunu söyleyecektir. Sizde yola çıkmadan önce ne için yolculuk yaptığınızı bilin. Bu yolculuğu ne çok hafife alıp yol boyu yatın nede çok stres yapıp yol boyu kendinizi harap edin. Her şeyi kararınca yapın. Bu süreçte öyle zamanlar olacak ki kimi zaman gülünecek şeye ağlayacak kimi zaman durduk yere güleceksiniz bunlara engel olamazsınız fakat ekstra kendinize de yük bindirmeyin.

2-) Dürüst Olun

Sınava hazırlık sürecinin çok rahat bir yolculuk olduğunu söylemek koca bir yalandan ibaret. Bu süreç sizler için bol bol masa başında ders çalışırken geçecek ve çevre baskısı ile birazda gerginlik oluşturacak ve bu gerginlik aslında bir noktada sizler için faydalı olacak. İlk tavsiyede dediğim gibi bu yolu hafife alıp yatmanıza engel olacak olan şey bu tatlı gerginlik ama siz bu gerginliği yok etmek adına kendinize bahaneler üretirseniz maalesef yolunuza taş koymaktan başka bir şey yapmazsınız. Bu bahanelere biraz örnekler verelim.

·         Başım ağrıyor yarın çalışırım.

·         Çalışanda ölüyor çalışmayan da.

·         Bugün tatil yapayım yarın çalışırım.

·         Yarın çalışmaya başlıyorum.

·         Oooo denemede X'i geçmişim. Biraz tatil vakti o zaman.

Bu örnekleri sonsuza kadar uzatabiliriz fakat tecrübe ile sabit olan net bir durum var ki bu bahaneler ile rahatlattığınız vicdanınızı sınav sonrası susturamazsınız. Bu yüzden yolculuk öncesi ipleri elinize alın.

3-) Hedefinizi Belirleyin

Yıllarca hocalarımız olsun diğer danıştığımız kişiler olsun hep bir hedeften bahsedip durdu. Bizde bu hedefi nedense hep okul olarak algılıyoruz. İşte okul hedefin olursa daha istekli çalışırsın, bölüm hedefin mutlaka olsun. Bunlar biraz kuru gürültü çünkü sınav süreci boyunca birçok şey değişecek ve birçok öğrencide olduğu gibi başlangıç hedefi ile tercihin istediği bölümler ve okullar farklı olacak. Fakat buradan hedefiniz varsa bunu bir kenara atmayı düşünmeyin yine çok istediğiniz bir okul veya bölüm varsa bunu hedefleyin. Fakat bunun yanında kendinize moral verecek veya daha da azimli çalışmanızı sağlayacak küçük hedefler koyun. Mesela 2 hafta içeresinde Türkçe'den ilk 5 üniteyi Matematikten 3 üniteyi bitireceğim. Ya da önümde ki denemede 10 net arttıracağım gibi ufak ama size moral verecek veya başarısız olduğunuzda size hırs yaptıracak hedefler belirleyin.

4-) Düştüysen Kalk

Üniversiteye hazırlık uzun bir süreç ve ciddi anlamda ruhsal değişiklikler seni bekliyor. Bu ruhsal değişimlerde en tehlikesi başarısızlık hissiyatına kapılmak. Bu duruma genelde soru çözerken ya da deneme sonrasında kapılan herkese tek tavsiyem düştüyseniz kalkın. Soruyu çözemedin mi bir daha konuyu çalış yine mi olmadı bilene sor. Denemeden düşük mü aldın kendine bahane üretme sorunu hocalarında ya da sistemde arama kendinde ara. Neden az çalışıyorum, neden önemsemiyorum diye kendini yargıla. Başarısızlığı hiçbir zaman kabul etme. Bu sadece sınav için olan bir tavsiye de değil. Düştüysen daha hırslı kalkmayı her zaman kendine felsefe edin.

5-) Düzenli Çalış

Sınavda başarılı olan insanların en büyük klişesi olan " düzenli çalışmak" anladığımız gibi işte her gün x saat çalışmak ile olmuyor. Eğer sorun düzenli çalışmak ise her hafta bir saat çalışmakta bir bakıma düzen. Burada kasıt edilen aslında daldan dala atlamadan ilerlemek. Yani bir konuyu çalışmadan, anlamadan ve test çözmeden diğer konuya geçmek düzensiz çalışmaya örnek ki bu durumda öğrenci o konuyu hallettiğini düşünse de denemelerde tökezledikçe halledemediğini anlıyor. Bu yüzden başladığınız konuyu bitirmeden bırakmayın.

Açıklama: ygs-lys-calismaya-yeni-baslayanlar-icin-10-tavsiye

6-) Kulaklarınızı Tıkayın

Küçükken sevmediğiniz biri ile tartışırken onu sinir etmek için sözünü kesip saçma sapana "ehee ehee sinek vızıldıyor" dediğiniz günleri hatırlayın çünkü bunu sınav zamanında size olumsuz mesaj vermeye çalışan herkes için tekrarlayın. Sen yapamazsın, bu denemeler ne bla bla bla gibi cümleler ile sizin moralinizi bozmak isteyen insanlara fırsat vermeyin. Kendinizi eleştirme işini en başta da dediğim gibi siz yapın başkası değil.

7-) Robot Olmayın

YGS – LYS hazırlık süreci uzunca bir dönem ve bu dönem boyunca sadece ders odaklı bir hayat geçirmek kendinize yapabileceğiniz en büyük kötülüklerden biri olur. Dozu iyi ayarladığınız sürece ders dışında her şeye vakit ayırabileceğinizi zamanla fark edeceksiniz. Fakat önce dozu ayarlamayı öğrenmek için çabalayın. Ardından gerek kitap okumak, gerek film izlemek ya da arkadaşlarınız ile vakit geçirmek ve tüm bunların yanında ders çalışmak içinde vakit bulacaksınız.

8-) Değerlendirin

Her gün başınızı yastığa koyduğunuz da iyisi ile kötüsü ile kendinizi değerlendirin. Yanlışlarınız ile doğrularınızı tartın ki ertesi gün bunları yapmayın. Her gününüz bir önceki güne göre daha iyi olmasına özen gösterin.

9-) Haritanı Çiz

Günlük, haftalık veya aylık belirli bir yol haritası kendinize çıkartın. Yapacaklarınızı az çok belirleyin. Bu durumu da takip edin kısacası kendinize bir ders çalışma programı hazırlayın.

10-) Güzel Olan Her Şey

 

Bardağın boş tarafını görmek işin kolayı siz dolu tarafından bakmayı öğrenin. Olumsuz düşüncelere fazla yer vermeyin, bol bol hayaller kurun ve bu hallerin çoğu üniversite üzerine olsun ki ayrıca isteklendirme da kazanın. Çözdüğünüz testten dahi zevk almaya bakın, anı yaşayın çünkü ne kadar bu yolculukta sıkılsanız, üzülseniz de her saniyenin geriye gelmemesi gibi bu süreçte kendini hiçbir zaman aynı tatla tekrarlamayacak. Yolculuğunuzun sonun en hayırlı şekilde bitmesi dileği ile...